Sunday, March 2, 2014

PANDUAN PEMAKANAN SEIMBANG SEMASA HAMIL

Jaga pemakanan..jaga pemakanan..itulah yang selalu ditekankan semasa hamil. Kenapa? Kerana apa yang kita ambik akan memberi kesan, bukan sahaja kepada diri kita, tetapi anak yang dikandung. Ayuh..kita tengok apa makanan yang perlu diambil dan perlu dielakkan ketika hamil.

PANDUAN MAKANAN SEIMBANG

Amalan pemakanan yang sihat semasa hamil sangat penting berikutan bayi dalam kandungan bergantung harap kepada anda. Di sini saya sertakan panduan ringkas pemakanan untuk anda ikuti.

Seringkali ibu hamil disarankan untuk mengutamakan pemakanan sihat dan seimbang agar kesihatan bayi dan dirinya sendiri kekal di tahap yang paling optimum sepanjang tempoh kehamilan.

Oleh sebab itulah menu makanan seharian anda seharusnya mengandungi zat pemakanan seimbang seperti karbohidrat, protein, kalsium, zat besi, asid folik, beta karotena, asid lemak omega-3, vitamin A, B kompleks dan C.

Sepanjang hamil bisakan diri anda dengan mengambil produk tenusu seperti susu, keju, dan dadih kerana di dalamnya terkandung kalsium, vitamin A dan protein. Selain daripada susu lembu anda boleh mengubah selera dengan mengambil susu kambing yang segar tetapi pastikan ia dipasteur terlebih dahulu. Jika tidak anda boleh memcuba susu kambing dalam bentuk serbuk.

Produk kacang soya seperti air soya, tempe, tauhu juga kaya dengan kalsium dan mengandungi zat besi. Kekacang kering pula bagus diambil sebagai kudapan. Contohnya badam, pistachio, walnut kerana ia mengandungi kalsium, zat besi dan folat.

Anda disarankan mengambil sumber protein yang terdiri daripada daging ayam atau lembu tanpa lemak kerana ia kaya dengan zat besi dan vitamin B kompleks. Begitu juga dengan ikan dan telur yang juga mengandungi banyak protein. Seimbangkan menu makanan anda dengan mengambil sayur-sayuran terutamanya yang berdaun hijau gelap seperti sawi, bayam, kailan dan brokoli juga. Sayur sebegini penuh dengan khasiat zat besi, vitamin B kompleks dan beta karotena. Sama juga halnya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna-warni seperti jambu, betik, kiwi, limau, tomato dan lobak merah yang tinggi kandungan vitamin C dan beta-karotena.

Bagi mendapatkan omega-3,amalkan pengambilan ikan salmon dan jenis ikan berminyak yang lainnya. Selain itu, minyak biji rami(flaxseed oil)juga dipercayai mengandungi sumber omega-3 yang baik untuk perkembagan otak si manja di dalam kandungan. Dalam pada itu kurangkan pengambilan manisan seperti gula-gula, biskut, kuih muih, coklat dan minuman manis. Ini kerana kandungan zat permakanan di dalamnya adalah sedikit ataupun langsung tiada. Ia perlu dihindari kerana anda mudah mengambilnya secara berlebihan kerana ia tidak mengenyangkan. Sehubungan itu, hadkan juga makanan ringan, makanan segera dan makanan yang mengandungi perwarna, perasa serta bahan pengawet.

Saya syorkan pengambilan makanan tambahan untuk menampung apa-apa gizi makanan yang terkurang dalam pengambilan menu harian anda.

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

Majoriti makanan boleh diambil namun ada baiknya kesederhanaan dititikberatkan. Hal ini kerana cara dan kuantiti pengambilan tertentu yang menentukan sama ada ia memberi manfaat atau membawa mudarat.

-susu dan produk tenusu yang tidak dipasteur termasuklah keju biru kerana dibimbangi boleh menyebabkan keracunan makanan dan keguguran.

-mkanan mentah atau tidak dimasak sepenuhnya seperti telur, daging dan ikan kerana keracunan makanan.

-Ikan bersaiz besar seperti yu kerana boleh menjejaskan tumbesaran otak dan sistem saraf bayi dan ianya kandungan merkuri yang tinggi.

-Minuman beralkohol kerana boleh mengganggu perkembangan janin dengan menyekat oksigen dan nutrien.

-Minuman berkafein yang diambil melebihi 200mg dikaitkan dengan keguguran. Malah anda akan mengalami anemia perlu berwaspada kerana ia menghalang penyerapan zat besi.

-Hati yang diambil secara berlebihan boleh mengakibatkan kecacatan bayi akibat kandungan vitamin A yang tinggi.


No comments:

Post a Comment