SOY PROTEIN ISOLATE
POWDER(ESP)
Apakah Dia Kacang Soya:
Kacang soya adalah legume berprotein tinggi (keluarga Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).
Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan.
(credit : http://ms.wikipedia.org/wiki/Kacang_soya)
PERBEZAAN PRODUK SOY PROTEIN SHAKLEE
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta
makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, persaingan protin
yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Di mana, kini banyak
ujian klinikal telah membuktikan Dr Shaklee telah lama mengetahui protin soya
adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
Energizing soy protein ini di iktiraf seluruh dunia
dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta
memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang
digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “(non-Geneticalli Modified
Organism)yang mana ia di proses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula
setiap 850g(satu tin energizing soy protein) dihasilkan daripada 30kg kacang
soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
Energizing soy protein dari Shaklee ini merupakan
satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting
yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5
sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat
umur-tua dan muda. Manakala, kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu
39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada penghidap kencing manis.
Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2kali
ganda daging, 4 kali ganda telur, 12kali ganda susu, rendah lemak, tiada
kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
INDEKS
GLISEMIK RENDAH
Food GI serving size
Peanuts
14 113g
Bean sprouts
25 1
cup (104g)
Grapefruit
25 1/2 large (166g)
Low fat yogurt
33 1cup
(245g)
Apples 38 medium
(138g)
...........................>.............................................................>Energizing Soy Protein*
Spaghetti
42 1cup(140g)
Carrots 47 1
large(72g)
Oranges 48 1medium(131g)
Bananas
52
1 large (136g)
Snickers bar 55 113g
Brown rice 55 1cup
(195g)
Honey 55
1tb sp(21g)
Ostmeal 58
1cup(234g)
Ice cream 61 1cup(72g)
Macaroni and cheese 64
1serving(166g)
Raisins 64
1small box(43g)
White rice 64
1cup(186g)
Sugar (sucrose) 68
1tb sp(12g)
White bread 70
1slice(30g)
Watermelon 72
1cup(154g)
Popcorn 72
2cups(16g)
Baked potato 85
1medium(173g)
Note :
GI Tinggi :(70 ke atas)
GI Sederhana (56 ke 69)
GI Rendah (55 dan ke bawah)
Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat
berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah.
Karbohidrat yang memecah
dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala
karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecah gula dengan perlahan-lahan sambil
membebaskan glukos ke dalam system badan anda.
Mengekalkan paras gula dalam
darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan
kesihatan dalam jangkamasa panjang. Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol.
Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavaon yang bermanfaat,malah
membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam
pemprosesan.
Energizing soy protein di cuci dengan air untuk mengekalkan
isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan
keseluruhan kebaikan soya.
MANFAAT
UTAMA:
- Awet muda-Asid amino penting untuk membina otot,kuku,rambut,darah,organ,kulit,gland dan lain-lain.Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
- Baik untuk hormon- kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
- Baik untuk prostat- genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser.Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus,ovari,menopause dan pembesaran prostate.
- remaja- merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan,agen anti-penuan,mengambil radian kulit dan kepejalan otot,percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
- Pembekal tenaga- membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan system imun,maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migraine, imsomnia dan tekanan.
- Membaiki pigmentasi-membaiki masaalah rambut
seperti beruban dan rambut gugur,membaiki masalah pigmentasi,kedutan dan
kesan tua.
- Membaiki memori—meningkatkan kualiti
memori,vitality,dorongan seksual dan rangsangan.
KEPENTINGAN
PROTIN
Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protin.
Kekurangan protin menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormone, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian
APA
ITU ASID AMINO?
Protin terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid-amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tersebut.
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali identity preserved program (IPP) .Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
No comments:
Post a Comment